Jahody – královské ovoce a jeho varianty uskladnění
Červen – sezóna jahod
V sezoně jahod, která u nás nastává obvykle v polovině června, kdy ovšem dozrávání velmi závisí i na počasí, si všichni toužíme uchovat tuto červenou dobrotu i na dobu, kdy už bude dávno po sezóně jahod. Jaké způsoby uskladnění jahod se nám tedy nabízí?
Mražení jahod
Nejsnazším způsobem, jak dlouho uchovat jahody, je jejich zmrazení. Pro zmrazení vybírejte pevné a neotlučené jahody. Po odkrojení stopky je ukládejte do plastového cedníku. Opatrně je omyjte pod studenou vodou. Následně je rozložte na tácek a nechejte jahody oschnout. Mokré jahody by k sobě přimrzaly a špatně by se pak před upotřebením od sebe oddělovaly.
Připravte si plastovou vaničku nebo dózu, do které budete jahody po jedné opatrně vkládat, abyste je nerozmačkali. Takto mražené jahody pak můžete dobře využít pro naplnění tvarohových knedlíků. Můžete je ovšem ukládat i do igelitového sáčku, ty se pak budou hodit například do smoothie, na pyré a do koktejlů. Nakonec jahody i s obalem neprodyšně uzavřeným vložte do mrazáku.
Vyzkoušejte například tuto kombinaci pro jednoduché a zároveň skvělé jahodové smoothie:
Sušení jahod
Další variantou, jak připravit jahody na dlouhodobé uskladněné, je jejich sušení. Pro sušení jahod a jiného ovoce a zeleniny využijete moderní sušičky ovoce a zeleniny. Jahody nejdříve opláchněte pod vodou, nechejte okapat a odkrojte vršek. Pak jahody nakrájejte na 8 mm široké plátky. Sušte je přibližně 7 – 15 hodin při teplotě 57°C. To, že jsou jahody správně usušené, poznáte podle toho, že jsou tuhé a trošku lepkavé.
Přemýšlíte o nákupu sušičky potravin? V partnerském magazínu Domesio.eu si projděte praktické tipy před nákupem sušičky potravin, které jsou popsány v článku: Jak vybrat sušičku potravin.
Kandování jahod
Možná vás překvapí, že i když jahody řadíme mezi měkké ovoce, můžeme je i kandovat. Na rozdíl od kandování tvrdého ovoce se jahody nevaří.
Uvařte si pouze cukerný roztok, kde na 1 kg jahod použijete 1 litr vody a 2 kg cukru. Roztok musí projít varem. Jahody do něj vložte na 24 hodin a nechejte je proslazovat. Následujícího dne jahody z roztoku vyndejte, roztok opět povařte a ovoce do něj vložte zpět. Tento postup opakujte každý den během jednoho týdne. Ovoce nakonec obalte v práškovém cukru a ještě dosoušejte v otevřené troubě.
Jahodový likér
Výše uvedené jahodové smoothie ocení dospělý i děti. Likér je pouze pro dospělé:-)
Zajímavou alternativou, jak uchovat co nejdéle příjemnou chuť jahod, je vyrobit si z nich jahodový likér. Budete na něj potřebovat
- 1 kg jahod,
- 1,5 litru 12% smetany,
- 3 balíčky vanilkového cukru,
- 100 g cukru pískového
- 300 ml 75 % lihu.
Smetanu nejprve povařte s cukrem, cca 5 minut. Pak očistěte jahody, rozmixujte je společně s vanilkovým cukrem a vmíchejte do smetany. Vše znovu přiveďte k varu a několik málo minut znovu vařte. Po vychladnutí do směsi vmíchejte líh a vše slejte do neprůhledných lahví. Pak je potřeba nechat likér v chladnu uležet alespoň 2 týdny.
autor: Zuzana Bohdalová