Ochrana proti hnědnutí thůjí
Příčinou proč hnědnou thůje a příbuzné rostliny a keře může být několik
- choroby
- napadením škůdcem
- nedostatek ve výživě
Okrasné jehličnany může napadat několik škůdců a houbových chorob, které následně způsobí hnědnutí jehličí.
Škůdce – Molovka thůjová ( Argyresthia thuiella )
U thují je to například škůdce Molovka thůjová. Tento malý motýl naklade vajíčka a vylíhlé larvy se zavrtávají do nových větviček. Tímto rostlinu oslabují a dochází k hnědnutí a uschnutí větviček. Někdy je vidět malá „vyvrtaná“ dírka do větve.
Molovka klade vajíčka v černu, kdy se také doporučuje udělat postřik přípravkem Decis Mega, postřik je možné v průběhu léta zopakovat.
Použití Decis Mega pro ošetření okrasných rostlin
[table id=5 /]
Přípravek Decis MEGA můžete také použít proti savým a žravým škůdcům na ovoci a zelenině.
Choroby thůjí
U thují jsou to nejčastěji tyto choroby, které způsobují hnědnutí:
- Didymascella thujina
- Kabatina thujae
Od května mohou být na jehličí malé tmavohnědé oválné plodnice.
V létě a koncem léta jsou pak příznaky viditelnější. Na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky. Někdy to mohou být naduřelé polštářkovité plodnice.
Pro ošetření se doporučuje přípravek Dithane DG. Provádí se na konci května a po cca třech týdnech se opakuje
Nedostatky ve výživě
Atypické zbarvení jehličí způsobuje většinou nějaký přebytek nebo nedostatek ve výživě
Přesolení
Zejména živé ploty u cest a chodníku trpí velkým přesolením, kdy se vyplavuje do půdy v průběhu zimy posypová sůl
Nedostatek hořčíku
Nedostatek hořčíku a přesolení jsou nejčastější příčiny hnědnutí thůjí.
Jako základní opatření je postřik keřů Hořkou solí.
Hořká sůl je hnojivo v krystalické formě. Umožňuje hnojením na list rychle odstranit příčiny akutního nedostatku hořčíku v rostlinách. Používá se výhradně v roztoku k listové aplikaci. Aplikuje se ve 2 až 5% koncentraci na list postřikovačem nejčastěji společně s pesticidy při ošetření proti škodlivým činitelům u polních plodin. Doporučujeme proto kombinaci s pesticidem předem vyzkoušet a konzultovat s výrobcem pesticidu. Hořká sůl je rostlinami dobře snášena.
Hořká sůl se používá také u listnatých dřevin proti žloutnutí listů nebo zvyšuje plodnost u ovoce a zeleniny.
Proč postřik?
Díky postřiku dodáme rostlině rychle chybějící živinu. Postřik je lépe a rychleji rostlinou přijímán, než když si rostlina bere živiny z půdy.
Proč hořčík?
Hořčík, který je základní stavební látkou listové zeleně (chlorofylu) a jehož nedostatek má za následek žloutnutí listů, resp. hnědnutí jehličí.
Další příčiny hnědnutí jehličí
- Sucho, nedostatečná závlaha
- velká hustota, rostliny nasázeny velmi blízko sebe
- špatná půda, málo organická a hodně jílovitá