Jak správně sušit bylinky
Bylinky využijeme v kuchyni, v léčitelství, pro krásu nebo osvěžení. Pěstování vlastních bylinek na zahradě nebo jen v květináči za oknem je stále populárnější. V kuchyni zpracováváme bylinky většinou čerstvé, například do salátů nebo je přidáváme k masu. Když je ale velká úroda a vše najednou nespotřebujeme je vhodné bylinky usušit nebo jinak konzervovat pro další využití.
Důležité je sušit a konzervovat bylinky tak, aby se vlastnosti bylinek co nejvíce uchovaly.
Sklizeň bylinek
Ke sklizni bylinek určených pro sušení a konzervaci je nejlépe přikročit okolo poledne, v tu dobu je prý v nich nejvyšší obsah aromatických látek. Bylinky sklízíme za suchého počasí.
Sklizené bylinky přebereme, odstraníme poškozené a narušené části.
Sušení bylinek
Základním způsobem sušení bylinek je sušení ve svazcích tzv. “hlavou dolů”. Svazky bylin zavěsíme na stinné a vzdušné místo. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 stupňů. Při tomto způsobu se aromatické látky stáhnou ze stonků do listů. Tento způsob je nejhodnější pro rostliny, které se pěstují pro aromatická semena, například Koriandr, kopr, kmín, anýz,…
Semena během sušení vypadávají, proto pod zavěšené rostliny natáhněte plátno nebo čistý papír.
Druhým způsob sušení je rozložení rostlin nebo otrhaných lístků na papíře. Malou sušárnu na bylinky si jednoduše vyrobíme z bedýnky na ovoce, kterou vyložíme pergamenovým papírem.
Nikdy bylinky nesušíme v troubě, sušení probíhá velmi intenzivně, rychle se odpařuje voda z rostlina s ní také aromata a éterické oleje.
Pro sušení se nejvíce hodí: Levandule, majoránka, máta, meduňka, rozmarýn, dobromysl a další.
Skladování usušených bylinek
Usušené bylinky skladujeme v keramických, porcelánových nebo tmavých skleněných nádobách se vzduchotěsným uzavíráním. Skladujeme až po dokonalém vyschnutí. Lístky a kvítka rozdrolíme na malé kousky a vložíme do připravených nádob. Spotřebujeme do jednoho roku .
Dalšími způsoby pro uchování bylinek jsou:
- Konzervace zmrazením
- Výroba bylinných octů
- Výroba bylinných olejů
- Výroba bylinkové pasty
Využití bylinek je všestranné. Pěstujte bylinky a využijte jejich skvělých vlastností pro svou krásu, v kuchyni nebo při léčení a uvolnění.
úvodní foto: Caitlin Regan