Správné čistění zahradních grilů

Všichni to znáte – grilujete šťavnaté maso, uzeninu, zeleninu; vlastnoručně vyrobená marináda, složená z koření, medu a chilli provoní okolí a to je znamení, že je hotovo a vy si můžete užívat tu náramnou chuť a vůni grilovaného masa. Ovšem takto grilujete jednou, dvakrát a napotřetí už vám maso připadá nahořklé a připálené. Většinou není chyba na straně masa. To jste jen zapomněli správně vyčistit gril.

[ hana-code-insert ] '’GOOGLE’' is not found

Nejlepší je podobným situacím předcházet. Proto, zvláště v tomto jarním či časně letním období, nezapomínejte na kontrolu svého grilu. V zimním období jste gril většinou nepoužívali, proto se ujistěte, že je kompletní. Důkladně jej omyjte vodou, vyčistěte a při prvním grilování tzv. vypalte. Vypalování by mělo probíhat tak dlouho, dokud se už nad roštem nebude tvořit kouř.

 Ovšem ono vypalování není vždy nejlepší metodou, jak gril vyčistit. Při dlouhodobém nešetrném zacházení je vypalování neúčinné a mnohdy i škodlivé. Kromě neustálého připalování budete dříve nebo později nuceni svůj gril stejně vyčistit. Nejenom, že vám budou samotné pokrmy chutnat nepřirozeně, ale ještě kvůli tomuto stavu vznikají karcinogeny, které jsou životu nebezpečné.

Každý tip grilu se čistí jiným způsobem

 Způsob péče o gril se liší v závislosti na druhu. Jinak se staráme o gril na dřevěné uhlí a jinak o grily plynové či elektrické. U prvního druhu grilu, na dřevěné uhlí,  rošt sundáme a vyčistíme ho zvlášť. Používáme přitom speciální kartáč, určený výhradně k čistění grilu. Ostatní části grilu otíráme speciálními čističi na smaltové a nerezové povrchy, přičemž bychom se měli vyvarovat použití tekutých písků, které povrch odírají. Po důkladném omytí a osušení můžeme gril nechat několik minut vypálit a znovu používat.

 Zajímavost: Není houbička jako houbička. Při omývání grilu si dejte pozor na spodní barvu kuchyňských houbiček. Zatímco vrchní barva houbičky představuje jen estetickou záležitost, spodní označuje stupeň její hrubosti. Tmavě zelená a černá jsou tak například velmi drsné a ostré. Smaltový či nerezový povrch byste si tak mohli velmi rychle odřít.

 Plynové grily taktéž nejprve mechanicky očistíme a až poté vypalujeme. Po několikátém grilování také vyměníme misky v odkapávači a gril vyčistíme zevnitř. Uděláme to tak, že všechny zbytky od jídla spálíme a vyjmeme misky. Na rošt naneseme některý ze speciálních přípravků na grily, poté jej lehce setřeme kuchyňskou houbičkou a běžnou utěrkou. Rošt ještě můžeme umýt v běžném saponátu. Je taktéž potřeba zkontrolovat plynové hořáky, které ošetříme vlhkým hadříkem. Abychom zjistili, zda nejsou hořáky zanesené, použijeme baterku, pomocí níž hořáky prosvítíme.

U elektrických grilů pak postupujeme obdobně jako u grilů plynových, přičemž si dáváme dobrý pozor, aby se voda nedostala do elektrického zařízení.

 Čistění grilů není žádnou obtížnou záležitostí. Preventivní a pravidelná údržba vám zajistí delší životnost grilu a vaši dlouhodobou spokojenost.

Grily a příslušenství – vsaďte na jistotu

foto: greckor

Napsat komentář